Budapest-guide

Hei! Da kommer Budapest-guiden jeg såvidt nevnte i et tidligere innlegg. Jeg er absolutt ikke noen ekspert på byen etter å ha opplevd den bare en gang - men jeg følte vi fikk opplevd en god del ting, og vil tro at denne guiden kan være til nytte om noen av dere skal dit en gang. 

Bo

Budapest var opprinnelig to byer på hver sin side av Donau-elven, Buda og Pest. Selv om det i dag er en by er det forskjeller på de to sidene, og det første man må bestemme seg for er på hvilken side man vil bo. Pest-siden er den typiske turistsiden med flere attraksjoner, spisesteder og bedre uteliv. Buda er derimot et roligere boligområde. Vi bodde på Pest-siden, og dette anbefales. Her finnes det utrolig mange hotell og leiligheter hvor man kan bo relativt billig. Vi bodde på Senator Apartments, hvor vi betalte omkring 2000 til sammen for 4 personer i 4 netter. Da bodde vi i en veldig fin, ny leilighet med to soverom (+sovesofa i stuen), to bad, kjøkken og stue. I tillegg hadde vi både spisesteder, utesteder og alt annet vi trengte rett utenfor døren. Kan absolutt anbefales, men tror ikke det vil være et problem å finne gode og billige steder å bo i Budapest. 


// Senator Apartments - Bilder funnet på Google // 

 

Transport

Når det kommer til transport i Budapest ville jeg bare valgt taxi. Vi gikk store deler av turen, da vi bodde veldig sentralt og det ikke var noe problem, men når vi ikke orket eller skulle litt lengre tok vi alltid taxi. Det er litt varierende priser oppdaget vi, da vi den ene gangen endte opp med å betale over 2500HUF for en tur vi sist hadde betalt 1700HUF for. Dette er likevel kun snakk om 50-75 kroner for en tur på 15-20 min, så det er altså ikke spesielt dyrt. Om ikke så er undergrunnsbanen lett tilgjengelig, men her er jeg usikker på priser i og med at vi kun tok taxi.  

Spise

Generelt virker det som om Budapest har utrolig mange bra spisesteder. Vi gikk forbi så mange hyggelige restauranter og caféer vi hadde lyst å prøve ut, men det var ikke tid til å prøve ut alt. De stedene vi spiste hadde i alle fall veldig god mat alle sammen, og jeg tror derfor ikke man blir skuffet uansett. 

Hummus Bar

Overalt i Budapest så vi ulike hummus barer. Vi prøvde til slutt ut en som lå rett ved hotellet vårt, og her hadde de et enormt utvalg i hummus, falafel, pita og videre. Jeg vil absolutt anbefale å prøve ut en av de i løpet av turen, da det kanskje er litt annerledes enn de typiske restauranter, og man får det veldig billig i forhold til f.eks. Norge hvor det koster en halv formue for sånn type mat. Jeg betalte 50 kroner for 10 falafler, 2 pitabrød og en stor bolle hummus. 

Platz
Adresse: 
H-1051 Budapest, Szent István tér 4-5

Platz var vi innom for å spise sen lunsj/middag. Den lå ganske sentralt og var utrolig fint innredet, så da bestemte vi oss for å prøve den ut. Vi ble servert godt brød mens vi ventet på maten, og servicen var upåklagelig. Maten endres etter sesong, og de tilbyr både lokal og internasjonal mat. Her har de alt fra lette retter som salat til tyngre retter som biff. I tillegg har de et lite utvalg av vegetariske retter. 

Halaszbastya
Adresse: Budapest, Budai Vár, Halászbástya Északi Híradástorony, 1014 Ungarn

Siste kvelden ville vi spise middag på en finere restaurant, og da reserverte vi bord på Halaszbastya. Denne restauranten ligger oppe ved en kirke og her kan du få bord ved vinduet slik at du har utsikt over hele byen mens du spiser. Her har de litt dyrere, mer "fancy" mat så her ligger mye i opplevelsen også. Kelnerne passet på at glassene våre alltid var fylt opp, vi ble servert en liten "surprise" som de kalte det - en forrett før forretten - og servicen var generelt i toppklasse. Maten var utrolig god, stedet var helt fantastisk og utsikten var nydelig. Til å være en så fin restaurant var prisene veldig innafor her også. For 500 kroner hver fikk vi forrett, hovedrett, en flaske vin og mineralvann. 


// Halaszbastya - Bilder fra Google//

Severdigheter 

Budapest er en by med helt utrolig mange fine bygninger og disse er absolutt verdt å besøke når man er i byen. Vi hadde faktisk ikke bestemt oss på forhånd hva vi ville se, men landskapet på Pest-siden er så flatt at vi så både slottet, kirken og festningen nede fra byen og bestemte oss dermed for å gå opp til dem. 

Buda Castle
Adresse: 
Budapest, Szent György tér 2, 1014 Ungarn

Man kan velge om man vil gå opp til slottet eller ta en kabelbane opp. Vi valgte å ta kabelbanen opp, hvilket kostet oss 35 kroner, og så gikk vi ned igjen. Slottet er utrolig stort, og det er mulig å få guidet turer eller besøke museumet der oppe. Vi så det bare på egenhånd da museumet var stengt, men det ville vi besøkt om det var åpent. Citadella

Citadella er en festning som ligger på på toppen av Gellért-høyden. Her oppe får du byens beste utsikt og det er veldig kjekt for å få en oversikt over byen. Hvis man velger å gå opp på forsiden slik vi gjorde bør man være oppmerksom på valg av fottøy i vintersesongen. Her går man opp bratte bakker og trapper, og denne veien er ikke vedlikeholdt så det blir rimelig glatt. Dette var ikke vi klar over, så det tok litt tid å komme opp og ned, men man får en veldig fin tur. Alternativt kan man komme seg opp med bil. Vi dro opp for utsikten, men det finnes både museum og restaurant man kan besøke her oppe. Mátyás Templom (Matthias Church)
Adresse: Budapest, Szentháromság tér 2, 1014 Ungarn

Matthias-kirken er en romersk-katolsk kirke. Den ligger i kort gåavstand fra slottet, så det kan anbefales å ta turen bort hit etter å ha besøkt slottet. Vi hadde litt dårlig tid da vi besøkte kirken og tok derfor ikke turen inn, men jeg tror det skal være utrolig fint. Likevel er utsiden også imponerende og verdt å ta turen for i seg selv. Hele stedet gir skikkelig Askepott-følelse. Det er også restauranten Halaszbastya ligger.Budapest Parliament
Adresse: Budapest, Kossuth Lajos tér 1-3, 1055 Ungarn

 Vi var aldri helt borte ved denne bygningen, men så den flere ganger, blant annet fra båtturen vi var på. Arkitekturen er imponerende og det er verdens tredje største parlament. Med litt bedre tid ville vi absolutt tatt turen bort og vil tro det er verdt et besøk. Her kan man få en guidet tur for rett over 100 kroner om man vil. 

Aktiviteter

Budapest er jo ganske billig sammenlignet med andre steder. Dermed er det mulig å få prøvd ut noen av alle de aktivitetene byen byr på. Vi rakk jo ikke all verdens med kun tre fulle dager, men det var absolutt nok å gjøre. 

Escape room
Adresse: 1085 Budapest Maria Street 19

Det er flere steder man kan prøve ut escape room i Budapest, så vi gjorde det enkelt og tok den som er høyest rangert på Tripadvisor. Da endte vi opp på Escape Game TRAP. De hadde fem forskjellige rom å velge mellom, og vi endte tydeligvis opp på det vanskeligste, så jeg anbefaler å starte med et litt enklere om det er første gang. Vi betalte omkring 350kr for hele gruppen, så delt på 4 er det under 100 kroner. Escape Room er en type spill der man blir låst inne i et rom og skal løse diverse gåter og oppgaver for å komme ut. Trenden kom til Europa gjennom Ungarn, så da er jo Ungarn nettopp stedet å prøve det ut. Det anbefales hvert fall å prøves ut, for det var utrolig spennende!  

Spabad
Adresse: Budapest, Állatkerti krt. 9-11, 1146 Ungarn

Budapest har et stort utvalg av spa og termalbad da landet består av over 1000 varme kilder, så dette måtte vi naturligvis gjøre en av dagene. Vi dro til Szechenyi kildebad, som er et av Europas største spaanlegg. Her finner man 2 utendørsbasseng, 15 innendørsbasseng og 10 sauna/damprom. Prisene er også veldig ok sammenlignet med norske. Vi valgte en pakke til rundt 450 kroner der vi fikk tilgang til alle badene og sauna. I tillegg fikk vi tilgang til et privat omskiftningsrom samt et relax-område hvor vi fikk ubegrenset med fruktsalat og friskt vann. For et tillegg kunne man få massasje også, men dette valgte vi å ikke gjøre denne gang.


// Bilder fra Google //

Wine and Cruise
Adresse: Budapest, Zrínyi Street 5, Ungarn

Vi hadde veldig lyst å prøve ut både vinsmaking og en båttur på Donau-elven, men fant fort ut at vi ikke ville rekke begge på grunn av begrenset tid. Dermed fant vi en kombinasjon. Jeg skal ikke si 100% sikkert at jeg fant tilbake til samme side, men tror det var disse vi bestilte gjennom. Her fikk vi prøve 7 forskjellige viner mens vi seilte nedover og fikk se byen fra elven. Hvis dere vil ha en ordentlig vinsmaking er det ikke dette dere skal dra på. Vi fikk prøvd alle og fikk høre navn og hvor de kom fra, men ellers lærte man ikke spesielt mye om vin. Plutselig så de at vi begynte å få dårlig tid også, så da hadde vi 30 min på 3 glass vin, og det er vel ikke helt optimalt å styrte dessertvin, haha. Men vi koste oss veldig, og til en pris på rett over 100 kroner så var det absolutt verdt det. 


Segway-tour 

Dette prøvde vi aldri ut, men det var flere steder som tilbød segway-turer, så om man vil se byen på en litt kjekkere måte så kan dette være et alternativ. Vi fant ut at vi måtte prioritere både penger og tid, så da ble det aldri til at vi prøvde ut, men det var flere forskjellige turer tilgjengelig, så da kunne man velge rute og lengde alt etter hva som passer deg selv. 

Uteliv 

Budapest hadde mye bra å by på innenfor uteliv også. De er jo blant annet kjent for ruin barene sine, så dette ble prøvd ut. I tillegg bodde vi rett ved en karaokebar, så denne fikk også et par besøk. Skuffet ble vi i alle fall ikke. 

Szimpla Kert
Adresse: Budapest, Kazinczy u. 14, 1075 Ungarn

Szimpla Kert er Budapests mest populære ruin bar, og man skjønner fort hvorfor. Stedet går over to etasjer, og de har flere barer hvor man kan kjøpe drikke. Med en gang man kommer inn finner man en bar som selger det meste, men det går vel hovedsakelig i øl. Lenger inne finner du flere av disse, men i tillegg finner du egen vinbar og egen cocktailbar, så du er garantert å finne noe du liker. Tema er vel "ingen tema" kom vi fram til, da både interiør og musikk er tilfeldig sammensatt, og dette gjenspeiles i menneskene som besøker baren. Dette gjør bare stedet bedre synes jeg da, så man bør ta en tur innom her når man besøker Budapest.

Boutiq Bar
Adresse: Budapest, Paulay Ede u. 5, 1061 Ungarn 

Hvis man vil ha en mer rolig kveld kan Boutiq Bar være stedet å teste ut. Dette er en cocktailbar som byr på en meny med drinker litt utenom det vanlige. Drinkene er dog litt dyrere enn andre utesteder, men det merkes på servicen. Vi fikk servert vann med isbiter og agurk umiddelbart etter at vi fikk satt oss ned, og litt etter kom de med en pose popcorn. Vi bestilte en punsjbolle på deling, og dette ble servert i kule glass. Man skal være obs på at de kun tar kort her da, sånn at man er forberedt på forhånd. 


// Bilder fra Google //

Tenker det er det jeg tar med for nå. Shopping fikk vi ikke prøvd ut, så der har jeg egentlig ikke noe å anbefale. Jeg vil tro det er masse annet å oppleve i byen, men dette er mine erfaringer. Får håpe dere setter pris på innlegget - tok meg nærmere 4 timer å skrive, haha. Har dere vært i Budapest før? 

Publisert: 14.02.2017 @ 18:17 Kategori: Reise Kommentarer: 6

6 kommentarer

Postet av: finnebalansenilivet

Dato: 14.02.2017 Tid: 18:24 URL: http://finnebalansenilivet.blogg.no
Nydelig innlegg! Og veldig nyttig for akkurat meg som vil til Budapest :D

Postet av: Amal

Dato: 14.02.2017 Tid: 18:27 URL: http://tvillingmor22.blogg.no
Nydelig by .. takk for alle tipsene :-) kunne gjerne ha tenkt meg å reise ditt !

Postet av: Victoria Larsen

Dato: 14.02.2017 Tid: 18:35 URL: http://viccctoria.blogg.no/
Så flott guide! :)

Postet av: Sandra Marie

Dato: 14.02.2017 Tid: 19:27 URL: http://sanmb.blogg.no
fin guide jeg må lagre :-D

Postet av: Seline Ekelund

Dato: 15.02.2017 Tid: 09:48 URL: http://selineekelund.blogg.no
Så flott guide! :D Ønsker deg en fin dag!

Postet av: Iselin Renée

Dato: 15.02.2017 Tid: 09:53 URL: http://www.iselinrenee.blogg.no
En fin by, håper jeg kan dra dit engang :)

Skriv en ny kommentar

hits